torsdag 28 februari 2008

Give me gangsters och skämskuddar för blattar

Det är inte kul att titta på TV om man är invandrare. Som tv-tittare erbjuds man inga "normala" speglar. Man behöver en skämskudde. Igår jagade Janne Josefsson skurkaktiga invandrargubbar som utnyttjar papperslösa flyktingar för svältlöner. Efteråt satt "fina" svenska maktpampar med Littorin och Ohly i spetsen och kommenterade inslaget .

Jag zappade till TV4 och "Rent Hus". Där hjälpte två trollmödrar en stackars,störd polack som inte städat sin lägenhet på tre decennier och samlat på sig all världens elände.

Sist men inte minst "TV-stjärnan"de två utvalda "förortsblattarna" knappt kunde formulera en fråga under intervjuprovet. SVTs jakt på förortscred misslyckades. Inte för att det inte finns förmågor utan för att de stirrar sig blinda på fel människor och har fel kriterier som bygger på deras egna fördomar. Kan man lita på Janne Josefssons kriterier när det gäller urval från förorten när mannen var den som skapade det journalistiska lågvattenmärket ´"Fittja Paradiso"? Efter den programserien kunde min kompis mamma som jobbade på sjukhus inte gå till jobbet. Hennes svenska arbetskamrater undrade hur hon vågade bo i Fittja.

När min högutbildade, driftiga, vältaliga kompis Katerina, en vanlig invandrartjej, sökte jobbet frågade Janne vilken typ av reportage hon ville göra. Katerina berättade om ensamstående mammor, utsatta flickor men Janne skakade på huvudet. Han ville ha Fittja Boys. Give me gangsters. Typ. Tänk om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar