måndag 25 oktober 2010

Konsten att erövra ett språk

Nu har jag lett Ring P1, åkt till Skövde där jag föreläste för ett hundratal bibliotekarie om "konsten att erövra ett språk" och den förenklade retoriken där språket anges som nyckeln till integration. Dessvärre utgör inte svenska språket snabbfilen till vare sig arbete eller makt. Se bara på de svenska kvinnorna som i decennier inte haft tillgång till hela lönen och halva makten. Var det deras bristande språkförmåga som utgjorde grunden för utanförskapet?

Språket är en bra början. Det är en lustfylld resa i lingvistiska labyrinter. En djupdykning i kulturen som döljer sig bakom språken. Men det är ingen garant för lycka och framgång.

Språk är identitet. Det är som att iklä sig en doktorshatt eller en fin päls. Du kan genom ditt språkbruk, din dialekt eller sociolekt, markera vilken samhällsgrupp du tillhör. Tala överklass-svenska med skattemyndighetens eller bankens personal och du får förmodligen ett trevligare bemötande.

Nu sitter jag på skakigt X2000 på väg till föreställningen "Matdesperat" där jag ska uppträda tillsammans med Grynet Molvig och Paula Tärnström. Signera lite böcker och sen i säng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar