tisdag 26 oktober 2010

Malins mardröm

Igår var jag med i Grynet Molvigs och Paula Ternströms föreställning "Matdesperat" som handlar om ätstörningar. Själv har jag en oerhört sund relation till mat - jag äter allt och njuter utan minsta dåliga samvete.

Den stora behållningen var det spontana mötet med Malin från Strängnäs. Hon berättade om sin kamp mot anorexin. En ung tvåbarnsmamma som just lämnat sjukhuset efter 11 veckor där hon tvångsmatades för att överleva.

När hon skrevs in vägde hon blott 36 kg. Hon ammade, tränade frenetiskt flera timmar om dagen, åt som en sparv och spydde upp allt systematiskt i timmar. Hon straffade sig själv och försökte krympa sin kropp till ingenting. Det fanns dagar när hon önskade att hon kunde lämna sina barn i skogen för att få springa ifred. I spegeln såg hon en kraftig, korpulent kroppshydda som väckte avsky och förfäran. Sakligt berättade hon om ångesten, kampen mot vikten, kontrollen över kalorierna.

En gripande berättelse framförd av en modig ung kvinna som kämpar för sitt liv. Ni som vill komma i kontakt med henne för boka en föreläsning kan maila mig. Ett viktigt vittnesmål om många kvinnors bristande självbild, prestationskrav, kontrollbehov och bantningshysteri för att inte bli "biggest looser".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar